Шарски Овчи Кашкавал
Форма: Округли;
Боја: Жолтa боја;
Површина и структура: Хомогена тврда еластична без одвојување на слоеви со специфична значителна масна структура;
Вкус и мирис:Вкусот пикантен вкус со израти арома на зрел кашкавал.
Состав:Овчо млеко, сол, стартер култура, маја. Сува материја 45-50%, Вода 50-55%.
Боја: Жолтa боја;
Површина и структура: Хомогена тврда еластична без одвојување на слоеви со специфична значителна масна структура;
Вкус и мирис:Вкусот пикантен вкус со израти арома на зрел кашкавал.
Состав:Овчо млеко, сол, стартер култура, маја. Сува материја 45-50%, Вода 50-55%.
Суровото овчо млеко се обезбедува преку откуп од индивидуалните фармери во околината на Полошкиот регион. При секој прием на млекото се врши контрола на физичките, хемиските хигиенските особености како и другите потребни технолошки обработки.
По пастеризацијата и ладење на млекото на соодветна темература, истото се префрлува во танк за обработка, каде се врши потсирување со додавање култури и сирило.
Добиената сирна маса се сече, се обработува, а и потоа преку барабан се пушти во колица баскиа за цедење и се пресира. Истото, по пресирање проаѓа во агрегатот со солило и се оформува. По одреден временски период се вадат од формите и се стават во топла комора за 1 недела. Истите понатаму се вакумираат се складират во ладна комора.
HACCP системот се користи како метод за гаранција за безбедност на храната во производниот процес.
По пастеризацијата и ладење на млекото на соодветна темература, истото се префрлува во танк за обработка, каде се врши потсирување со додавање култури и сирило.
Добиената сирна маса се сече, се обработува, а и потоа преку барабан се пушти во колица баскиа за цедење и се пресира. Истото, по пресирање проаѓа во агрегатот со солило и се оформува. По одреден временски период се вадат од формите и се стават во топла комора за 1 недела. Истите понатаму се вакумираат се складират во ладна комора.
HACCP системот се користи како метод за гаранција за безбедност на храната во производниот процес.
Пакување: Вакумирање на пити во вакум кеси од 7-9 кг и вакумирани парчиња во вакум кеси од 0.8-1кг
Овој производ е наменет за сите категории на потрошувачите освен на лица алергични на млеко и млечни производи.